Knihy sú nemí učitelia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fifty Shades of Grey – fenomén dnešnej doby

Milióny žien po celom svete sa pustili do čítania knihy Fifty Shades of Grey so snami a predstavami o princovi a rozprávkovom živote...
Milióny žien po celom svete sa pustili do čítania knihy Fifty Shades of Grey (v slovenskom preklade Päťdesiat odtieňov sivej) so snami a predstavami o princovi a rozprávkovom živote. So spomienkami na bolestivo smutnú a vášnivú lásku, ktorú nejedna čitateľka prežila. Román oslovil mnoho žien aj napriek neľútostným, a v mnohých prípadoch, odstrašujúcim kritikám. Totiž, zverejnil ich sexuálne fantázie. Celosvetovo bolo predaných 40 miliónov výtlačkov tejto knihy. S výškou predaja 1,1 milióna kusov Fifty Shades of Grey predbehla aj Da Vinciho kód a Harryho Pottera. Z jedného najpredávanejších erotických románov sa stal svetový bestseller. Táto séria sa za posledných pár mesiacov v Amerike ocitla v rebríčku New York Times Bestsellers na prvom mieste. Publicitu a rozhovory s novinármi E L James nevyhľadáva. Nemá potrebu poskytovať interview. Jej kniha sa predáva sama. Pri prvom verejnom vystúpení v Británii, prezradila fanúšičkám pár detailov z obdobia, keď knihu písala. Jedným z detailov bolo aj to, ako zisťovala, či môžu mať dvaja ľudia sex v Audi R8. Predajca jej pri telefonickom rozhovore na túto otázku odpovedal záporne. Autorka sa nevzdávala. Vydala sa do predajne áut osobne, aby to sama posúdila. Došla k záveru, že to je možné, hneď po tom čo si do auta sadla. Román nastoľuje otázky, kam až sa dá zájsť v mene lásky. Mnoho kritikov tvrdí, že kniha je napísaná úplne obyčajne a s otravne opakujúcimi sa formuláciami. Anastasia Steel, mladá študentka a Christian Grey, bohatý podnikateľ. Ona inteligentná a úprimná, ale nenápadná. On dominantný a majetnícky, ale s ťažkou minulosťou. Dokopy ich zvedie náhoda. Ana zastupuje kamarátku a musí pre školské noviny urobiť interview s Christianom Na prvý pohľad si padnú do oka. On, muž s pravidlami a potrebou všetko ovládať, jej postupne podľahne. Ana sa odmieta uspokojiť s kontrolou posadnutým a despotickým milencom. Je odhodlaná vyviesť Christiana z temnoty opäť na svetlo. Napriek záporným kritikám zistíte, že v knihe nejde len o sex. Ide o vzťah dvoch mladých ľudí, ktorý má úskalia. Jeden čaká viac ako mu druhý môže dať a naopak. Už titul čitateľovi napovedá. Grey, záhadný muž so sivými očami má svoje odtiene. Kniha spôsobila veľký ošiaľ na celom svete. Román od autorky E L James zvýšil dopyt po sexuálnych pomôckach a s tým spojený záujem o sexshopy. Všade medializovaný a popularizovaný bestseller, ktorý sa číta ľahko s niektorými veľmi šokujúcimi scénami. Dielo Eriky Leonardovej sa stalo fenoménom, ktorý nebudete chcieť pustiť z ruky. Nečakaný megaúspech knihy neunikol ani pozornosti Hollywoodu a pripravuje adaptáciu trilógie, ktorá si podmanila ženské publikum.

50 odtieňov sivej | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014